Kavat flyttar in på SQO

– Det känns jättekul att flytta in på Stockholm Quality Outlet. Det är ett steg i rätt riktning, nu kan vi nå ut till fler människor, berättar Pia Karlsson som tillhör den fjärde generationen av Kavats familj. Hållbara skor i världsklass för både barn och vuxna blir nu en självklar del av SQO.

Pia berättar att Kavat ofta associeras med barnskor med att det även finns ett fint utbud med skor till vuxna. Bodås är Pias personliga favoritmodell.

– De är en klassiskt chelsea-känga och kan användas till vardags, i skogen och på stan, säger Pia. Dessutom är det en modell som är miljömärkt med EU Ecolable.

Kavat grundades redan år 1945 av Pias gammelfarfar Ragnar Karlsson i Kumla utanför Örebro. Där har företaget fortfarande sitt säte. Pia har mer eller mindre växt upp på fabriken. Hon började arbeta för Kavat direkt efter skolan inom produktionen. Därefter gick hon vidare ut i butik och senare till den roll hon besitter idag som handlar om bland annat produktutveckling. Marknadsföring och kommunikation är också något Pia är väldigt involverad i.

– Det har aldrig varit ett krav från familjen att jag skulle engagera mig i bolaget, utan det har jag gjort helt av egen vilja, säger Pia stolt. För mig känns det bra att jobba för ett varumärke som Kavat. Jag kan stå för allt.

Kavats vision är att bli världens mest hållbara skoföretag. Redan på gammelfarfar Ragnars tid började man jobba med hållbarhet. Material och konstruktioner har alltid valts med omsorg. Att tillverka hållbara skor och “ingen jävla skit” som Ragnar Karlsson en gång sa. Mycket har ändrats sedan dess, men löftet är detsamma.

– Vi var tidiga med den strategin och har jobbat med hållbarhet redan från bolagets början, berättar Pia. Idag är allt annorlunda och de flesta bolag har ett hållbarhetsarbete. Många av våra kunder uppskattar vårt miljötänk och skor från Kavat symboliserar kvalitet.

Kavats hållbarhetsarbete tar sig uttryck på flera sätt. Produktionen görs idag huvudsakligen i Kavats egna fabrik i Bosnien som är certifierad av EU:s officiella miljömärkning. Materialval till skor men även till förpackningar är viktiga och görs med hållbarhet som ledstjärna. Kavat vill utmana gränser och och erbjuder två tjänster för att förlänga livet på skorna > “Repair service” och “As new”.

Repair service innebär att Kavat ser över dina befintliga skor och de får en “make over”. De byter sulor, lagar sömmar, byter skosnören. De gör rent och putsar. Det blir som en pånyttfödelse för dina skor. Du slipper därmed att köpa nya skor lika ofta vilket verkligen är hållbart om något!

As new innebär att du får 20% rabatt på dina nya skor från Kavat när du lämnar in dina gamla Kavat-skor. Säg att du har ett gammalt par skor som har blivit för små. Ta med dem till en Kavatbutik de fungerar som en rabattcheck om du köper nya skor. De gamla skorna tas sen om hand hos Kavats skomakeri i Kumla. Därefter är de redo för en ny ägare och säljs under varumärkes AsNew via instagramkontot @kavat_asnew.

Båda tjänsterna finns tillgängliga i Kavats outletbutik som öppnar på torsdag 9 april kl 10. Ni hittar butiken mitt emot Waynes Coffee.